Gillar du att spela teater, att jobba konstnärligt tillsammans med andra och vill lära dig allt om arbetet på och utanför scenen? Då är estetiska programmets teaterinriktning en utbildning för dig!
Som elev på teaterinriktningen får du utveckla ditt skapande och din sceniska förmåga samt lära dig kommunicera med en publik. Du får kunskap om teater och teaterns olika uttryck; skådespeleri, regi, dramatik, scenografi, mask och kostym men också om teaterns teori, samhällsfunktion och historia. Du får pröva på teaterns olika yrkesområden i mindre och större produktioner där du, utöver skådespeleri, får arbeta med producentskap, marknadsföring och dokumentation. Hos oss får du också kontinuerligt se och ta del av aktuell scenkonst.
Utbildningen passar dig som i grunden har ett intresse för teater, gillar att jobba konstnärligt i grupp och som vill lära dig allt om arbetet på och utanför scenen. Till oss är du välkommen oavsett om du har stor erfarenhet eller är nybörjare.
Teaterinriktningen ger en god grund för flera konstnärliga yrken samt för yrken där du arbetar med människor. Du får också en grundläggande högskolebehörighet, akademiska utmaningar och meriter, vilket gör att dörren ut i yrkesliv och vidare studier står öppen oavsett vad du väljer att göra efter gymnasiet.
Din utbildning består av 2500 poäng varav 2200 poäng utgör programmets bas. I basen ingår både gymnasiegemensamma ämnen, t.ex. svenska och matematik, och olika teaterämnen. De resterande 300 poängen väljer du själv hur du vill använda. Vi har ett brett urval av valbara ämnen vilket gör att du både kan välja att fördjupa dig ytterligare inom teater eller läsa ämnen som ger dig en bredare kompetens, fler meritpoäng eller högre behörighet inför fortsatta studier. Oavsett vilka ämnen du väljer får du en högskoleförberedande utbildning och våra studie- och yrkesvägledare finns här för att hjälpa dig i ditt val.
Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.
Ämnen och poäng