Kurser och utbud

Kontakta Kulturskolan

Kulturskolan
Telefon: 090-16 59 53

Besöksadress: Umestan, Paradvägen 36 och Hamnmagasinet, Västra strandgatan 4

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag–fredag 08.00–17.00

Bild med grön bakgrund och blå symboler för cirkus och slöjd

Välkommen till Kulturskolan!

I vår digitala kurskatalog kan du få en överblick över kursutbudet och titta närmare på dagar, tider och platser för de kurser du är intresserad av. Boka din plats direkt i kurskatalogen!

Kulturskolan erbjuder kommunens barn och unga ett kvalificerat, brett kulturutbud med välutbildade pedagoger. Inga förkunskaper krävs, lärandet utgår från varje deltagares egna förutsättningar; intresse, ambition och förmåga. Vi håller till runt om i hela Umeå, framför allt på regementsområdet och på Hamnmagasinet, men också på skolor och andra platser. Undervisning och gruppverksamhet sker på dag- och kvällstid.

Läs mer om våra avgifter och användarvillkor

Bild på penslar och bläck

Från bäbisteater till småbarnsmusik, även de yngsta är välkomna på Kulturskolan!

Vi erbjuder kurser inom olika ämnen, bland annat musikgrupper, dramalek och körgrupper. I vissa kurser går barnet kursen tillsammans med en förälder och i vissa går de utan. Läs mer under varje kursbeskrivning för att se vad som passar just er!

Bild på penslar och bläck

Vill du prioritera ditt musicerande och ta chansen att utvecklas ännu mer? Kulturskolans fördjupningslinje vänder sig till dig som har stort intresse för musik och vill satsa på ditt musicerande under din högstadie- och gymnasietid. Här får du utökad tid på ditt huvudinstrument, undervisning på bi-instrument samt lektioner i musikteori. Du får många möjligheter till musicerande i ensembler, orkestrar eller körer och medverkar vid olika konserter. Undervisningen ger en god grund för högre musikstudier.

Bild på penslar och bläck

Vem som helst kan anmäla sig till hela vårt utbud, men vi erbjuder också verksamhet riktad direkt till unga med olika typer av funktionsvariationer.

I dessa grupper utformar allt innehåll utifrån dina förutsättningar och utifrån hur gruppen är sammansatt. Klicka på länkarna för att läsa mer om varje kurs i kurskatalogen.

Bild på penslar och bläck

Ateljén har ett kursutbud för olika åldrar och konstformer. Vi erbjuder både terminskurser och kortkurser. Vi tittar på och inspireras av konst i de flesta av våra kurser, allt ifrån lokal samtidskonst till klassisk konst från 1800-talet.

BILD: Vi undersöker olika sätt att uttrycka oss tvådimensionellt genom digitala och analoga tekniker. Vi har kurser inom teckning, måleri, grafik, collage och foto. Vi har även intressanta pop-up workshops som ändras från termin till termin!

FORM: Vi skapar både storskaligt och småskaligt när vi jobbar med form och skulptur. Vi undersöker och testar olika sätt att uttrycka oss tredimensionellt inom tekniker som lera, papier-maché, återbruk och papperskonst.

Bild på penslar och bläck

Är du intresserad av att skapa egen musik? Vill du skriva låtar, göra elektronisk musik eller lära dig hur man komponerar klassisk musik? Då är Kulturskolans kurser inom eget musikskapande något för dig!

Bild på penslar och bläck

På Kulturskolans film och media-kurser får du lära dig hur man gör egen film.

Genom kortare övningar och tillsammans med andra kommer du få lära dig skriva manus, filma, ta ljud, redigera och du kommer få lära dig hur man bygger en berättelse. Sedan bestämmer du med ditt filmteam om det blir skräck eller komedi, spelfilm eller dokumentär. Eller något helt annat? Ni bestämmer! Det spelar ingen roll om du redan är ett proffs på att göra film eller om du aldrig hållit i en kamera, alla är välkomna!

Vi har kurser för dig som går i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Vid terminens slut kommer du och ditt team att ha gjort er helt egna kortfilm.

Bild på penslar och bläck

Musik är det största ämnet inom Kulturskolan. Här erbjuds både individuell instrumentundervisning anpassad just efter dina förutsättningar, samt möjligheten att spela tillsammans med andra i en ensemble eller orkester. Om du tycker om att sjunga har vi flertalet körer. Hos oss är du är välkommen fram till du fyllt 25 år. 

Musiklektionerna med Kulturskolan hålls på flera platser runt om i Umeå, oftast på solor i nära anslutning till skoldagen. En stor del av musikundervisningen sker också i Midgårdsskolans musiksalar på Umestan. Där finns även vårt instrumentförråd. Om du som deltagare önskar hyra ett instrument finns det möjlighet till det. Vi arrangerar många stora och små konserter där våra deltagare står på scen.

Bild på penslar och bläck

Testa att hänga och slänga i tyg och trapets, gå på boll eller lina, stå på händer och hjula och massa andra tricks.

Vi har kortkurser i cirkus från 7 år till 11 år där du får prova på de olika disciplinerna i nycirkus. Fokus på kursen är att visa den breda paletten av vad man kan göra inom nycirkus och att ge ett smakprov på vad nycirkusträning kan innebära. Alla cirkuskurser har fokus på rörelserikedom som ger eleven tillfälle att själv utforska rörelser och sin kreativitet. Nycirkusgrupperna drivs av cirkuskompaniet Kaoos Kaamos academy.

- Vi jobbar med par-akrobatik, det vill säga att vi bygger mänskliga torn och kastar varandra i luften. Vårt mål har alltid varit att skapa en mänsklig cirkus, inte superhjältecirkus. Rätt ofta handlar det om att inte ta oss själva på för stort allvar. Vi vill att rörelseglädjen genomsyrar allt vi gör säger Erik Glas, ledare och grundare av Kaaos Kaamos.

Suzuki

Suzukimetoden - Musikundervisning för de yngsta.

Suzukimetoden är en gehörsbaserad undervisningsmetod som bygger på den pedagogiska principen lyssna-härma-repetera. Som förälder är du också delaktig i undervisningen och en viktig del i ditt barns lärande. Antagningsförfarandet för suzuki skiljer sig från övrig kursverksamhet.

Sång och kör

Rösten är instrumentet du alltid bär med dig. Många tycker att det är skönt för kroppen att sjunga. Hos oss på Kulturskolan kan du både sjunga ensam och i grupp.

Hon oss kan du ta individuella sånglektioner och vi har också sång med kompgitarr. Våra körer är uppdelade efter ålder och finns för alla åldersgrupper.

Bild på penslar och bläck

Att gå in i en roll som någon annan är spännande. Vi arbetar med manus, röst, improvisation, rolltolkning och scennärvaro för att skapa olika rollfigurer. Varje termin avslutas med något typ av uppspel, stort eller litet.

Våra teatergrupper håller främst till på Hamnmagasinet, Västra strandgatan 4. Där vi har tillgång till två dramarum samt ett stort rum fyllt av kostym och rekvisita. Vi erbjuder också flera grupper i Holmsund. Grupper startar varje höst och fortsätter sedan tillsammans hela läsåret. I teatergrupperna är det viktigt att alla känner sig trygga, därför jobbar vi mycket med gruppdynamik och viljan att lyssna på varandra, ta vara på varandras idéer, samspela, visa respekt och omtanke om varandra och vår teatermiljö.

För de äldsta som vill satsa lite extra har vi en fördjupningskurs i teater som kallas Scenkonstproduktion.

Bild på penslar och bläck

Att spela med andra i grupp ger många fördelar till dig som går individuell instrumentundervisning eller till dig som redan kan spela ett instrument och vill spela med andra. Upplev spelglädjen och gemenskapen i våra orkestrar och ensembler!

Vi har ett brett utbud av orkestrar, olika ensembler och band.

Bild på penslar och bläck

Vi vet att många barn och unga kämpar med att klara av vardagen och alla dess krav. Vi tror att kreativitet, skaparglädje och sammanhang ökar välmående, skapar självkänsla och kan vara en tillgång för att orka med allt annat i livet. Kulturskolan har därför startat kurser utvecklade för barn & unga med risk för psykisk ohälsa.

Genom dialog med vårdnadshavare kan vi skräddarsy ett upplägg och anpassa verksamheten för barnets bästa möjliga upplevelse. Viss gruppverksamhet passar även bättre för barn med speciella behov, exempelvis NPF-teater, skapande dans och bildkurser. Vi samarbetar även med Hikikomori och Våga växa och bedriver verksamhet för barn med problematisk skolfrånvaro.

Därför vill vi genom samtal med dig som vårdnadshavare se vad som kan passa just er. Kontakta oss via e-post, berätta kort om er situation och lämna kontaktuppgifter så ringer vi upp er.

Jenny Forslund
Enhetschef, Kulturskolan i Umeå
Jenny.forslund@umea.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 oktober 2024
Sidan publicerad av: Emma Skog