Valideringsutbildning Mark och anläggning – 17 veckor 241202-250328

Kontakta Forslundagymnasiet

Forslundagymnasiet
Telefon: 090-16 41 60

Besöksadress: Forslunda 1, 905 91 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

 

Är du intresserad av att validera inom Mark och anläggning kan du göra en ansökan till ”Validering Mark och anläggning” hos Centrum för vuxenutbildning. Utbildningen är 17 veckor lång och riktar sig till de som har erfarenhet av anläggningsbranschen sedan tidigare, till exempel säsongsanställda som vill validera sina kunskaper och läsa en kortare kompletterande utbildning mot maskinförare. Valideringsutbildningen syftar till att erkänna individers kunnande inom området, stärka dess ställning på arbetsmarknaden och bidra till kompetensförsörjning inom branschen. Efter genomgången validering och kompletterande utbildning utfärdas ett utbildningsintyg från TYA med behörighet att köra grävmaskin och hjullastare.

Förkunskaper som behövs för att söka till validering ”Mark och anläggning”:

  • Du bör ha godkända betyg i lägst Svenska/Svenska som andraspråk grund nationell delkurs 3 eller motsvarande kunskaper
  • B-körkort
  • Samt minst ett av följande alternativ:
  1. Arbetslivserfarenhet inom mark och anläggning tex gröna ytor, VA-anläggningar, betong eller liknande och har arbetsgivarintyg på det
  2. Tidigare studier inom området men saknar maskinkurserna
  3. Inhämtad erfarenhet och kunnande från närliggande områden

Blir du antagen till valideringen kommer du att få en länk till ett valideringsverktyg där du påbörjar en fördjupad kartläggning över vad du kan sedan tidigare. Den 2 dec startar utbildningen. Den första delen av utbildningen består av testning av tidigare kunskaper inom området och prövning i kurser du kan validera. Efter det startar den kompletterande utbildningen mot maskinförare, där du intensivt läser kurserna Grävmaskin 200p och Hjullastare 200p. Är det så att du har vissa kunskaper även där kan studieplanen bli aningen kortare. 

Du ansöker på www.umea.se/komvux Länk till annan webbplats.

Bild

Foto: Fredrik Andersson

Fler nyheter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 juni 2024
Sidan publicerad av: Sofia Lantz