Kontakta Stöcksjö

Stöcksjö
Telefon: 090-16 27 90
E-post:

Besöksadress: Stöcksjö Norra Byväg 40

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Om oss

Bild

På Stöcksjö förskola och skola har vi en unik möjlighet att kunna följa barnen från det att de börjar förskolan till dess att de lämnar oss efter årskurs 6. Stöcksjö förskola har fyra avdelningar; Viljan, Modet, Glädjen och Lusten. Vi har tre avdelningar med barn i åldrarna 1–4 år och en avdelning med 5-åringar. Vi sätter stort värde på musik, natur och IT. Det visar sig bland annat genom våra skogsdagar som vi har en gång i veckan och i vårt arbete med Grön flagg.

Vi har även iPads och använder spännande musikprogram i vårt arbete. Våra fyra avdelningar har gemensamma aktiviteter så som gympa/rörelselek, skogssjung, traditioner kring bland annat midsommar och jul.

Alla barn ska känna sig trygga, vi har ett faddersystem för våra 5-åringar tillsammans med årskurs 3 och vi har gemensamma aktiviteter tillsammans med både skola, fritids och förskolans fyra avdelningar.

Läs mer i vår kvalitetssammanställning
Läs mer om Stöcksjö skolaöppnas i nytt fönster

Inskolning

Inskolningen tar cirka två veckor i anspråk då ni föräldrar ska vara anträffbara och ha möjlighet att komma till förskolan vid behov. Förskolan ska ansvara för att barn tillsammans med sina föräldrar får en god introduktion i verksamheten. Inskolningsschemat är ett förslag och givetvis tar vi hänsyn till om ert barn behöver mer tid på sig innan ni som föräldrar lämnar. Alla barn är olika. Det är viktigt att ditt barn får den tid han/hon behöver för att känna sig trygg i den nya värld förskolan är.

Din roll som förälder 

De första dagarna är du som förälder mer delaktig, lär känna den nya miljön, pedagogerna och de andra barnen tillsammans med ditt barn. Om du är positiv och aktiv hjälper du ditt barn att förstå att förskolan är en rolig plats att vara på. Genom förälderns delaktighet skapas en trygghet hos barnen, samtidigt som du som förälder får en insyn i förskolans verksamhet. När barnet går iväg för att upptäcka saker på egen hand kan du som förälder hålla dig mer i bakgrunden.

Pedagogens roll
En pedagog i arbetslaget har särskilt ansvar för ert barn. Den pedagogen ger er den information som ni behöver, tar kontakt med barnet när tillfällen ges och lär känna barnet genom att ställa frågor till er föräldrar som känner barnet bäst.
Ansvarspedagogen ser hur era rutiner ser ut vid till exempel blöjbyten och läggning vid sovvilan. Ni kommer även att möta hela arbetslaget under inskolningen och det går givetvis bra att ställa frågor till oss alla.

Lämning
Efter några dagar, när barnet känner sig tryggare på plats är det dags för dig som förälder att gå ifrån en stund. Det är viktigt att du som förälder visar för barnet att du går iväg. Om barnet blir ledset, hjälper det inte att stanna kvar en stund till och försöka igen. Det är bättre att gå och låta personalen ta hand om barnet och trösta det. På det sättet känner också barnet att det får vara både argt och ledset och att personalen är till för att hjälpa. För att de här ”skilsmässorna” ska fungera måste personalen få ta ditt barn och du måste våga lämna över barnet till personalen.

Att skiljas från mamma/pappa är ett sätt att bli en individ. En förutsättning är att det sker successivt och till personer som barnet lär känna trygghet hos, då kan det vara ett stöd i barnets försök att bli en egen person. Efter en tid brukar det också gå lättare att skiljas från varandra och barnet kan vara ifrån mamma/pappa allt längre stunder.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 januari 2018
Publicerad: 11 augusti 2017
Sidan publicerad av: Lotta Fjellner