Kontakta Dragonskolan

Besöksadress: Dragongatan 1, 903 22 Umeå

Bild för 'Lärlingsutbildning'

Lärlingsutbildning

En satsning på framtiden och en väg till arbete
6 Program:
  • Barn- och fritidsprogrammet
  • Fordons- och transportprogrammet
  • Handels- och administrationsprogrammet
  • Industritekniska programmet
  • Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • Vård- och omsorgsprogrammet

Obs! Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har beslutat att samla Lärlingsutbildningens samtliga inriktningar på Dragonskolan från och med höstterminen 2020. Det betyder att Lärlingsutbildningen inte kommer att starta på Maja Beskowgymnasiet från och med hösten 2020.

Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning Plåtslageri och Fordons- och transportprogrammets inriktning Karosseri och lackering som tidigare erbjudits på Dragonskolan kommer ej heller att starta.

Till dig i åk 9: Om du har sökt någon av ovan inriktningar eller Handels- och administrationsprogrammet, Handel och service eller Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök och servering på Maja Beskowgymnasiet så måste du, under omvalsperioden onsdag 8 april - måndag 4 maj, gå in på www.gymnasieantagningen.nulänk till annan webbplats och istället söka till Lärlingsutbildningen på Dragonskolan eller välja något annat. Obs! Det är viktigt att du gör detta, annars kan det påverka din chans att komma in på den utbildning du önskar.

Ett yrkesprogram kan läsas på två olika sätt – skolförlagt eller som lärling. Som lärling sker hälften av utbildningen på en arbetsplats som du själv kan vara med och välja.

Under utbildningstiden kommer du första året att vara på en arbetsplats två veckor åt gången och en vecka i skolan – två veckor ute, en vecka inne. Den arbetsplatsförlagda tiden börjar efter höstlovet i åk 1.

Som lärling går du i samma klass oavsett vilket program du valt. De veckor du är i skolan läser du gymnasiegemensamma ämnen tillsammans med andra lärlingselever och har yrkesteori. Du får samma fördelar som andra elever; du tillhör en klass under den skolförlagda tiden då du läser gymnasiegemensamma kurser och du och dina klasskamrater får en god sammanhållning.

Lärlingsutbildningen ger dig massor med arbetslivserfarenhet och med stöd av yrkeslärare och handledare på arbetsplatsen får du möjlighet att lära dig ett yrke.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Som lärling kan du läsa Barn- och fritidsprogrammets inriktning pedagogiskt arbete.

Som lärling kan du läsa Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning plåtslageri.

Som lärling kan du läsa Fordons- och transportprogrammets inriktning personbil, lastbil och mobila maskiner.

OBS! Den 1 november infördes en ny lag som säger att alla som vistas i lokaler där man använder 2-komponentslim måste genomgå en läkarundersökning (lungtest/spirometri). Den nya lagen påverkar samtliga inriktningar på fordon. Om man som elev inte klarar testet får man inte vara kvar på utbildningen då lärlingsutbildningen är företagsförlagd i mer än hälften av utbildningstiden. Av den anledningen ber vi dig som har astma eller andra sjukdomar som påverkar lungorna att tänka över ditt val om du är intresserad av någon av våra inriktningar på fordon.

Som lärling kan du läsa Handel- och administrationsprogrammets inriktning handel och service.

Som lärling kan du läsa Industritekniska programmets inriktning produkt- och maskinteknik.

Som lärling kan du läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammets inriktning kök och servering.

Som lärling kan du läsa Vård- och omsorgsprogrammets inriktning hälsa och sjukvård.

Ämnen och poäng

• Engelska 5 100
  • Historia 1a:1 50
  • Idrott och hälsa 1 100
  • Matematik 1a 100
  • Naturkunskap 1a:1 50
  • Religionskunskap 1 50
  • Samhällskunskap 1a:1 50
  • Svenska 1 100
  • Svenska 2 100
  • Karaktärsämnen 1500
  • Individuellt val 200
  • Gymnasiearbete 100

Klicka här för att se våra detaljerade poängplanerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
(OBS! Du kan navigera mellan de olika programmens
poängplaner genom att byta flik nertill i dokumentet)

Under utbildningen
  • 1 vecka på skolan - 2 veckor på en arbetsplats
  • Arbetsplatsförlagd praktik (APL)
Efter studenten
  • Yrkesexamen
  • Arbete inom respektive yrkesområde
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

Efter högskolestudier
  • Egen företagare

Patrik Henriksson

Arb.rum: C562

Maria Andersson

studie- och yrkesvägledare/
koordinator

Arb.rum: A222

090-16 24 68,

Fredrik Sandström

studie- och yrkesvägledare/
koordinator

Arb.rum: A222

090-16 24 68,

mejl

Har du intresse och talang för ett visst yrke? Lär du dig bäst genom att göra, inte bara att läsa hur man gör?

Alla är olika och vissa lär sig bättre genom att jobba, på riktigt. Om du känner igen dig så kan GLA vara rätt för dig.

• När du läser GLA är du anställd och har en arbetsgivare som satsar på dig. Arbetsplatsen är en del av skolan.
  • Du får redan nu jobba med det som du vill göra och är bra på.
  • Med GLA kan du välja. Du har stor chans att få ett bra jobb direkt efter gymnasiet eller plugga vidare på högskolan.
  • Du får din första anställning på ditt CV och du får lön under tiden du utbildar dig.
  • Du har en arbetsgivare som satsar på dig och din utbildning.

Läs mer om GLA på gymnasielarling.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 8 april 2020
Publicerad: 4 juni 2017