Sjöfruskolan ligger i bostadsområdet Tomtebo i Umeås östra del. Skolan är utbyggd med fler anpassade lektionssalar och ny skolrestaurang höstterminen 2024 och har förskoleklass till årskurs 6 inklusive fritidshem.
Sjöfruskolan är indelad i sju arbetslag från förskoleklass till och med årskurs 6 samt fyra fritidsavdelningar. Barnen tillhör samma avdelning under skoltid och fritidsverksamhet. För årskurs 4-6 finns fritidsklubb i mellanstadiets lokaler. I Sjöfruskolan finns även en fritidsgård som använder delar av skolans lokaler under kvällar och helger och personal på plats under skoldagen i ett samverkande syfte.
Just nu är vår skola med i ett projekt för att få eleverna att äta mer hållbar och hälsosam mat – SchoolFood4Change. Tillsammans med er vårdnadshavare, eleverna och personalen i köket vill vi hitta nya sätt att väcka intresse för maten vi äter och hur den påverkar miljön och hälsan.
Vi lär, samarbetar och tar ansvar för en hållbar livsstil och värld. Vi trivs och bygger framtiden tillsammans. Denna vision är i högsta grad levande i vardagen och visar sig bland annat genom att alla barn är allas barn och att alla pedagoger genom skolan tar ansvar för att alla barn ska nå målen.
Sjöfruskolan har en trevlig och inspirerande skolgård med bl.a. ett antal lekredskap, stora lekytor och en konstgräsplan. Närheten till sjön, en äventyrslekplats och naturen runt omkring ger stora möjligheter till lek och lärande. Skolan har även en skolskog att tillgå.
Alla klassrum har tillgång till grupprum och präglas av en öppen atmosfär, öppna ytor och många glaspartier ger ljusinsläpp och inspirerar till samarbete och delaktighet. Hjärtat i huset är vårt inomhustorg med samlingstrappa. I taket hänger en handgjord ljuskrona inspirerad av sägnen om Sjöfrun, skapad av våra elever i samarbete med konstnärerna Linda och Mattias Baudin.
Vi har utmärkelsen Skola för hållbar utveckling
och har varit utsedda till modellskola för WWF – Skola på hållbar väg. Det är viktigt att alla känner ett sammanhang, att skolan och fritiden är meningsfull och att det finns möjligheter till fysisk aktivitet.
För att vardagen i skolan ska fungera är det viktigaste ändå goda relationer, att känna sig trygg och sedd. Vi har vuxna som finns med både i ute- och innemiljön för att varje elev ska må bra.
Verktygen för lärandet ligger i framkant – vi bygger framtidens skola och då ska det märkas. Hur då? Ja, framför allt har vi engagerade och kunniga lärare. Till sin hjälp har de interaktiva skrivtavlor i varje klassrum och tekniken används dagligen för att föra in världen i klassrummet.
Vi har engagerade vårdnadshavare och välbesökta föräldraråd med representation från alla klasser samt pedagoger från våra olika verksamheter. Föräldrarådet träffas en gång varje termin.