Naturelever får resa och tävla tack vare sina gymnasiearbeten

Kontakta Midgårdsskolan

Midgårdsskolan

Besöksadress: Regementsområdet, Box 3054, 903 02 Umeå

Johanna Huhtasaari och Emanuel Enberg som går naturvetenskapsprogrammet på Midgårdsskolan har blivit belönade med resestipendium för sina gymnasiearbeten. För Johanna fortsätter tävlingen i Pittsburgh där hon ska tävla i Intel International Science and Engineering Fair, världens största vetenskapstävling för unga, och för Emanuel bär det av till London och International Youth Science Forum.

– Det ska bli jätte-jättespännande! Jag är väldigt nervös men samtidigt förhoppningsfull, säger Johanna.

I Pittsburgh tävlar flera tusen elever i olika kategorier. Johanna ska tävla med sitt gymnasiearbete “Studie av ett azofärgämne – Syntes, UV-vis-spektroskopi och DFT-studie av Mordant Yellow 10”.

Syftet med arbetet var att ta reda på vilka faktorer som påverkar färg i färgämnen. Johanna ändrade pH-värdet för att se hur det förändrades och vilka förändringar det fick för den tekniska strukturen. Hon kom fram till att det som påverkar färgen är hur fria elektronerna är i just den molekylen (föreningen).

Ett växande forskningsfält

Emanuel har också vunnit ett resestipendium. Resan till London pågår i två veckor i månadsskiftet juli-augusti och innehåller studiebesök och föreläsningar. Hans gymnasiearbete heter “Inlärning och maskininlärning” och i motiveringen framgår att det är ett ”Imponerande arbete som löser ett problem med hjälp av förståelse för hur människor tänker. Projektet är utvecklat med god bakgrundsteori på ett systematiskt sätt.”

Arbetet handlar om artificiella neuronnät. Kortfattat handlar det om att härma hur man tror att våra hjärnor fungerar när vi ska lösa problem. Artificiella neuronnät är ett växande forskningsfält och tekniken används exempelvis för röstigenkänning och i självkörande bilar. Emanuel har alltid gillat teknik och matematik och kommer studera vidare inom området informationsteknik efter gymnasiet.

Uppmärksammat i lokala medier: