Stäng meddelande

YH Tandsköterska

Kontakta Centrum för vuxenutbildning

Centrum för vuxenutbildning
Telefon: 090-16 17 20 (måndag–torsdag 10.00-11.30)

Besöksadress: Sveagatan 8 (Drop-in: måndag–tisdag och torsdag 13.00–15.00)

Kontakta personal

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Bild

Beslut har nu tagits om en ny utbildningsomgång: Start augusti 2020

Efterfrågan på tandsköterskor är stor på arbetsmarknaden. När du har gått den här utbildningen har du kompetens att assistera en tandläkare. Du kommer att kunna arbeta med allt ifrån munhygien och lokalbedövningar till att sköta administrativa sysslor i receptionen.

Utbildningen är bunden med totalt ca 24 träffar i Umeå om vardera 3-4 heldagar, där såväl föreläsningar som praktiska metodövningar erbjuds till stöd för lärandet. De träffar som innehåller examinationstillfällen är obligatoriska. Upplägget medger dock förhållandevis stort inslag av veckor med hemstudier och grupparbete på distans förutom LIA-perioderna, vilket gör att vi har haft många studenter från hela övre Norrland som fått det att fungera väl utan att behöva flytta.

Under termin ett är det två veckors praktik, termin två och tre är det längre praktikperioder. Praktikplatser kommer främst att erbjudas på tandvårdskliniker i Norrland.

Här är hålltiderna:

  • Ansökningswebben öppnar -----
  • Ansökningswebben stänger -----
  • Ledningsgruppens antagningsmöte ----
  • Antagningsbesked ---
  • Ny utbildningsomgång: START augusti 2020

På Yrkeshögskolans hemsida kan man få info om aktuella utbildningar i landet. www.yrkeshogskolan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Karin Lidvall

Utbildningsledare

090 - 785 60 11

mejl

Annika Svensson

Utbildningsansvarig

070-330 77 88, 090-16 41 99

mejl

Evelin Örtelius

Studie- och yrkesvägledare

090-16 11 44, 070-610 00 109

mejl


Behörighet
1. Den som avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
2. Den som har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
3. Den som är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
4. Den som genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen

Särskild behörighet
Den sökande ska ha kunskaper från de gymnasiala kurserna Svenska 2, Svenska som andraspråk 2 eller motsvarande

Urval
Om antalet behöriga sökande till utbildningen överstiger antalet platser får ett urval göras. Urvalet ska genomföras i enlighet med beskrivningen i utbildningsplanen och dokumenteras av utbildningsanordnaren. Utbildningens ledningsgrupp fattar och protokollför beslut om antagning av studerande.

Urvalsgrunder
Urvalsprocessen kommer att göras på betyg. Vid samma antal poäng tillämpas lottning.

Antagning
Beslut om antagning till yrkeshögskoleutbildning fattas av ledningsgruppen för utbildningen. Ledningsgruppens beslut kan inte överklagas.

 

Läs mer om behörighet, urval och antagning

Studerande som antas till vår utbildning kan för en del av utbildningen få tillgodoräkna sig annan genomgången utbildning om de kunskaper, färdigheter och kompetenser som åberopas är tillräckliga för att i huvudsak svara mot vår egen. Studerande kan även få tillgodoräkna sig sådana som har förvärvats i yrkesverksamhet eller på annat sätt. För att få detta prövat behöver man dock ansöka om tillgodoräknande. Det bör göras så snart som möjligt för att snabbt få beslut efter att man eventuellt har antagits.

Ansökningsblankett finns här!

För dig som inte bor i Umeå finns olika boendelösningar under utbildningstiden. Här kommer några exempel:


Bostadenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster länk till annan webbplatsNu finns möjlighet för YH-studerande att hyra studentrum hos Bostaden. Hyran ligger på 2 500-3 000 kronor/månad med hyresfria månader juni och juli.


57:anlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Billigt alternativ på Östra Norrlandsgatan 57 mitt emellan Centrum och Universitetet/Sjukhuset, där man kan få självhushåll för 210:- per natt.


Logi Väst på Storgatan 14B är ett litet pensionat Väst på Stan, endast 10 minuters promenad till citykärnan i Umeå. Tel: +4690148800, E-post: info@logivast.se


Hotell Gamla Fängelsetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Prisvärt boende i det gamla länsfängelset i Umeå på Storgatan 62, beläget Öst på stan, mittemot Länsstyrelsen i Västerbotten.


KFUM:s Vandrarhemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Vandrarhem billigt och centralt på Järnvägsallén 20-22 i Umeå.


STF:s Vandrarhemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Billigt alternativ mitt i centrala Umeå på Västra Esplanaden 10.


Hotell Pilenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Familjärt hotell på Pilgatan 5 i utkanten av centrum


Här finns flera alternativlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Nick Armstrong är en erfaren tandsköterska med många år i yrket.

1. Var jobbar du idag?
Jag jobbar som tandsköterska på Utbildningstandvården på Tandläkarhögskolan i Umeå.

2. Vad gjorde du förut?
I många år arbetade jag i den grafiska branschen med bild och media. Jag har bl.a. skannat in bilder och jobbat med bildbehandling.

3. Hur trivs du som tandsköterska?
I dagarna har jag jobbat i exakt fem år som tandsköterska och jag trivs jättebra med jobbet.

4. Vad är stimulerande/roligt i ditt jobb?
Det är så varierande arbetsuppgifter och innefattar allt från admini­strativa sysslor till kontakt med patienter och studerande.

Jag handleder bl.a. våra tandläkarstudenter och tandsköterske­studerande. Det är alltså ett varierande jobb med mycket kontakt med människor, vilket är roligt och stimulerande. En tandvårdsbehandling kan se väldigt olika ut beroende på patientens besvär och behov.

Det är väldigt viktigt att vara insatt i alla de typer av behandlingar som finns och utförs.

5. Vilka är utmaningarna?
I det här jobbet utvecklas man hela tiden och lär sig nya saker. Nya material utvecklas och man är tvungen att hänga med.

6. Vilka råd vill du ge till dem som vill utbilda sig till tand­sköterska?
Man måste tycka om att möta olika typer av människor, gammal som ung. Det är också viktigt att vara uppdaterad och att vilja lära sig nya saker.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 september 2019
Publicerad: 6 maj 2019
Sidan publicerad av: Lars Erik Sundström