För dig som elev

E-post:

Besöksadress: Backenvägen 154

Bild

Här hittar du länkar och information som rör dig som är elev på Västra gymnasiet.

Om du har mer än sex kilometer från din bostad (där du är folkbokförd) till skolan kan du ansöka om busskort för dina dagliga resor. Om du har fått busskort och har mer än 4 km från din bostad till närmaste busshållsplats kan du dessutom ansöka om kontantersättning. Om du bor växelvis hos dina vårdnadshavare är du endast berättigad till busskort om båda dina vårdnadshavare bor inom Umeå kommun och det är mer än 6 kilometer till skolan från minst en av vårdnadshavarna.

Tillfälligt behov av skolskjuts på grund av olycka ansökes via och beviljas av försäkringsbolag.

Ansök om busskort

Om du bor inom Umeå kommun kontrollerar du först att du har rätt till busskort genom att fylla i din bostadsadress i den digitala kartan (busskortskollen - se nedan). Om du är berättigad till busskort kommer du att få en länk till en digital blankett som du fyller i. Du som har växelvis boende, fyller i adressen till den vårdnadshavare som uppfyller kraven för busskort.

Om du inte har möjlighet att fylla i ansökan digitalt kontaktar du busskortshandläggaren på skolan. För dig som börjar årskurs 1 kommer din mentor att kunna hjälpa dig under uppropsdagen.

Viktig information till dig med busskort

Busskorten gäller under gymnasieutbildningen och är giltigt fram till och med vårterminen det år eleven fyller 20 år. Kortet är giltigt under skoldagar hela skolgången. Kortet är personligt och ger dig två resor per dag på linje som trafikeras av Länstrafiken i Västerbotten. Övergång till bussar i tätortstrafiken är möjlig.

När du åker med Länstrafikens skolbusskort måste du kunna legitimera dig med skolkort eller godkänd legitimation, om föraren ber om det eller vid en biljettkontroll. Om du inte kan legitimera dig eller busskortet används felaktigt kan busskortet dras in. Du får dessutom betala en straffavgift.

Om du får inackorderingstillägg,länk till annan webbplats flyttar så att du får kortare skolväg än 6 km eller byter skola måste du lämna tillbaka ditt busskort. Om du inte lämnar tillbaka busskortet kommer du att få betala en kostnad som motsvarar busskortspriset varje månad  tills du lämnar tillbaka kortet.

Förlorat busskort

Om du tappar bort eller blir bestulen på ditt busskort kan du kontakta administrationen på Västra. Där får du hjälp med att spärra kortet och att beställa ett nytt.

Beställning vid borttappat busskort

Det kostar 300 kr för en elev att få ett nytt busskort. Eleven betalar från och med v. 46 den administrativa avgiften i kafeterian på Västra gymnasiet. Kafeterian har öppet mån-fre

kl 08:00-11:45. Betalningen ska i första hand göras med kort, därefter med kontanter. I samband med det får eleven ett kvitto som ska lämnas till administrationen som beställer ett nytt busskort.
Under tiden erhåller eleven ett busskort som gäller i tio dagar. Om eleven önskar ett eget kvitto ordnar administrationen en kopia på originalet.

När det gäller SI-elever på Dragon, Midgård och Forslunda hanteras deras borttappade busskort liksom tidigare på respektive skola.

Det är viktigt att du anmäler all form av frånvaro från skolan. Frånvaro utan giltig anledning accepteras inte. Det kan både påverka din chans att uppnå bra betyg och innebära förändringar kring din rätt till studiemedel via CSN.

Vårdnadshavare (till omyndig elev) eller myndig elev gör sjukanmälan eller frånvaroanmälan via lärplattformen Lärumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller per telefon 090-16 64 00, se nedan.

Om en elev blir sjuk under skoldagen kan eleven även anmäla detta till sin mentor eller administratör.

Skolan kan vid behov begära att eleven styrker sin sjukfrånvaro med giltigt intyg.

Frånvaroanmälan:
 1. Telefontjänst

• Ring 090-16 64 00
  • Ange elevens personnummer
  • Personnumret ska anges på följande sätt: ÅÅMMDDNNNN
    Exempel: 9908148514

Bra att känna till
    Frånvaroanmälan via telefontjänsten registrerar frånvaro för en heldag i taget. Om man ringer efter klockan 12:00 kommer frånvaro att registreras för följande heldag.

2. App för Skola24

• Registrera ett användarkonto till Skola24 Mobilapp på adressen: umea.skola24.selänk till annan webbplats
  • Ladda sedan ned appen Skola24 Mobilapp till smartphone eller läsplatta via App Storelänk till annan webbplats eller Google Playlänk till annan webbplats.
  • Ange domänen umea.skola24.se
  • Skriv in ditt användarnamn och lösenord

3. Logga in via www.umea.se/larumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vårdnadshavare når Skola24 Frånvaro från www.umea.se/larumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

• Välj "Frånvaro" om du vill komma direkt till tjänsten Skola24 Frånvaro
  • Om du väljer att logga in i Lärum under "Alla tjänster" finner du tjänsten Skola24 Frånvaro i menyn under ditt barn

Ledighetsansökan

I arbetet med att främja närvaro är skolan ytterst restriktiv med att bevilja ledighet från undervisningen. Rektor kan enligt gymnasieförordningen bevilja kortare ledigheter för enskilda angelägenheter.

Fullständigt ifylld ansökan lämnas till ansvarig mentor för individuell prövning senast 14 dagar före planerad ledighet.

• Administrationen
    Umeå kommun