Kontakta Midgårdsskolan

Besöksadress: Regementsområdet/Umestan

Bild för 'Samhällsvetenskapsprogrammet'

Samhällsvetenskapsprogrammet

Högskoleförberedande program för dig som vill ha flera valmöjligheter i framtiden
2 Inriktningar:
  • Beteendevetenskap
  • Samhällsvetenskap

Samhällsvetenskapsprogrammet förbereder dig för vidare studier och passar dig som är intresserad av samhällsfrågor, den värld vi lever i och hur människan och samhället fungerar och utvecklas både lokalt och globalt. Hos oss får du också en unik möjlighet att maxa din utbildning utifrån dina behov och intressen.

Här får du möjlighet att lära dig om samhällsstrukturen på olika nivåer genom studier av människors livsvillkor utifrån ett individ-, grupp- och samhällsperspektiv. Du får möjlighet att utveckla din medvetenhet om kultur, demokrati och mekanismer i samhället som är viktiga, både för en framtida yrkesroll men också som samhällsmedborgare. Du får bredda och fördjupa din förståelse i såväl nationella som internationella samhällsfrågor och under utbildningen får du omfattande kunskaper inom bl.a. samhällsutveckling, politik, ekonomi, historia, filosofi och psykologi.

På Midgårdsskolans Samhällsvetenskapsprogram varvar vi teoretisk undervisning med studiebesök och verklighetsbaserade case. Vi erbjuder dig också, som enda samhällsutbildning i Umeå, en veckas arbetsförlagd praktik under årskurs 2. Hos oss har du under vissa år även möjlighet delta i ett internationellt utbyte och uppleva ett annat lands kultur och samhälle.

Maxa din utbildning

Är du intresserad av musik, bild, dans, film/foto eller teater? På Midgårdsskolan har du unik möjlighet att kombinera dina naturvetenskapliga studier med estetiska kurser. Inom ramen för valbara kurser och individuella val har du 400-500 poäng som du själv väljer hur du vill använda. Vi har ett stort urval av valbara kurser som gör att du kan forma din utbildning utifrån dina intressen oavsett om du vill fördjupa dig vidare inom naturvetenskapen eller bredda din kompetens och läsa programöverskridande kurser.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Egen dator
Maxa din utbildning
Praktik
Utbyte

Inriktningar

Här står studier av människan i fokus. Inriktningen ger dig en förståelse för människors agerande som individer och det sociala samspelet mellan människor. Här får du en förståelse för hur individer och grupper påverkar varandra samt kunskaper om psykologi, sociologi och ledarskap.

Inriktningen förbereder dig för vidare studier och passar dig som i framtiden vill arbeta med att vägleda, informera eller coacha andra människor.

Exempel på kurser:

• Psykologi
  • Sociologi
  • Ledarskap

Inriktningen ger dig kunskaper om hur samhällen fungerar och förändras både lokalt och globalt. Vi arbetar bl.a. med internationella relationer, globalisering, mänskliga rättigheter, konflikthantering samt miljöfrågor och studerar hur samhällen fungerar och förändras över tid. Du får också lära dig att göra vetenskapliga undersökningar vilket gör dig väl förberedd för vidare studier.

Inriktningen passar dig som vill ha en bred utbildning inom samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnen.

Exempel på kurser:

• Historia 2