Kontakta Midgårdsskolan

Besöksadress: Regementsområdet/Umestan

Bild för 'Naturvetenskapsprogrammet'

Naturvetenskapsprogrammet

Högskoleförberedande program som ger dig en bred kunskapsbas
2 Inriktningar:
  • Naturvetenskap
  • Naturvetenskap och samhälle

Naturvetenskapsprogrammet är en bred utbildning för dig som är intresserad av naturvetenskap och matematik. Hos oss får du en unik möjlighet att maxa din utbildning utifrån dina intressen och din framtid. Programmet passar dig som tycker om att studera och vill ha många valmöjligheter i framtiden.

Här får du fördjupa dig i biologi, fysik, kemi och matematik och utveckla din kreativitet och förmåga att lösa problem. Du utvecklar en förståelse för livets villkor, fysikaliska fenomen och skeenden samt kemiska processer. Vi varvar teoretiskt lärande med praktiska laborationer, fältstudier, exkursioner och studiebesök och använder oss av ett vetenskapligt förhållningssätt vilket betyder att du får undersöka, analysera och dra dina egna slutsatser. Inom svenska och främmande språk får du öva dig i att reflektera, argumentera och se samband samt att skriva avancerade texter. Genom att träna på färdigheter och arbetssätt som är viktiga vid högskole- och universitetsstudier får du goda förutsättningar för vidare studier.

Vi arbetar för att våra elever ska få en kontakt med yrkeslivet. Under ditt andra år hos oss har du därför möjlighet att besöka en arbetsplats under en kortare praktikperiod och i början av år 3 erbjuder vi dig att delta i en studieresa till Norrbotten där vi bl.a. besöker LKAB i Kiruna och Naturrum i Abisko.

Maxa din utbildning

Är du intresserad av musik, bild, dans, film/foto eller teater? På Midgårdsskolan har du unik möjlighet att kombinera dina naturvetenskapliga studier med estetiska kurser. Inom ramen för valbara kurser och individuella val har du 400-500 poäng som du själv väljer hur du vill använda. Vi har ett stort urval av valbara kurser som gör att du kan forma din utbildning utifrån dina intressen oavsett om du vill fördjupa dig vidare inom naturvetenskapen eller bredda din kompetens och läsa programöverskridande kurser.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Egen dator
Maxa din utbildning
Studieresa

Inriktningar

Inriktningen ger dig ökade kunskaper inom de naturvetenskapliga ämnena. Här får du utveckla din förmåga att lösa problem och fördjupa dig ytterligare inom biologi, fysik, kemi och matematik. Inriktningen ger dig de bästa förutsättningarna för universitetsstudier inom naturvetenskap och passar dig som vill läsa vidare till exempelvis läkare, ingenjör, veterinär eller matematiker.

Inriktningen ger dig en utbildning med fokus på naturvetenskapliga ämnen ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Här får du fördjupa dig i geografi, samhällsvetenskap och kemi. Inriktningen ger dig en förståelse för hur vårt samhälle fungerar samt hur naturvetenskap och samhällsutveckling påverkar varandra. Den passar dig som vill läsa vidare inom medicin, miljö eller globala frågor.

Ämnen och poäng

• Laborationer och exkursioner
  • Samarbete med Umeå universitet
  • Studiebesök
  • Studieresa (ETC, Naturum m.m.)
Efter studenten
  • Högskole- eller universitetsstudier