Kontakta Midgårdsskolan

Besöksadress: Regementsområdet/Umestan

Bild för 'Estetiska programmet inriktning Dans'

Estetiska programmet inriktning Dans

Högskoleförberedande program för dig som vill ha flera valmöjligheter i framtiden
1 Inriktning:
  • Dans

Estetiska programmet inriktning Dans är ett högskoleförberedande program där du har möjlighet att fördjupa dig inom jazzdans, klassisk balett, modern dans, improvisation och komposition. Utbildningen passar dig som vill utvecklas inom dansen samtidigt som du får en bra behörighet och grund för vidare studier på högskola eller universitet men också dig som vill satsa på en karriär inom dansen. Vilken väg du än väljer i framtiden kommer du att ha nytta av de kunskaper och kompetenser som du fått på programmet.

Hos oss får du lära dig sambandet mellan dansteknik, skapande scenisk verksamhet, hur dans kan upplevas och tolkas ur olika perspektiv samt hur det är att möta en publik. Du får också möjlighet att lära dig mer om hur du som dansare kan ta hand om kroppen, bland annat genom undervisning i anatomi, alternativa träningsmetoder och mental träning.

Vi arbetar mycket med praktiska projekt, både enskilt och tillsammans med våra andra estetiska program, och samarbetar med branschen och andra dansutbildningar vilket gör att du t.ex. får göra studiebesök till Norrlandsoperan, se aktuella föreställningar och delta i workshops med professionella dansare. Undervisningen sker i våra danssalar som har stora fria ytor avsedda för dans och är utrustade med spegelväggar och balettstänger.

För dig som är intresserad av att söka till programmet kan det vara bra att veta att du inte behöver vara proffs när du börjar. Vi börjar från grunden och ökar så småningom svårighetsgraden.

Maxa din utbildning

Din utbildning består av 2500 poäng varav 2000 poäng utgör programmets bas. I basen ingår både gymnasiegemensamma kurser, t.ex. svenska och matematik, och olika danskurser. De resterande 500 poängen väljer du själv hur du vill använda. Vi har ett brett urval av valbara kurser vilket gör att du både kan välja att fördjupa dig ytterligare inom dansen eller läsa kurser som ger dig en bredare kompetens, fler meritpoäng eller högre behörighet inför fortsatta studier. Oavsett vilka kurser du väljer får du en högskoleförberedande utbildning och våra studie- och yrkesvägledare finns här för att hjälpa dig i ditt val.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Egen dator

• Valbara kurser 300
  • Gymnasiearbete 100
Under utbildningen