Kontakta Forslundagymnasiet

Forslundagymnasiet

Bild för 'Naturbruksprogrammet Lantbruk'

Naturbruksprogrammet Lantbruk

För dig som vill arbeta i en bransch med goda framtidsutsikter
1 Inriktning:
  • Lantbruk

Inriktning Lantbruk är för dig som tycker om djur, natur och teknik. Du får en yrkesexamen där du blir anställningsbar efter gymnasiet; som djurskötare eller maskinförare. Inriktning Lantbruk erbjuder en rolig, varierande och bred yrkesutbildning. I undervisningen varvas teori med praktik, detta för att öka din förståelse för lantbrukets mångfald.

Djurskötare/ lantarbetare - för dig som vill arbeta med praktisk djurskötsel och med teknik. Denna yrkesutgång öppnar upp för flera olika yrkesval i framtiden, både inom växtodling och djurproduktion. Idag finns ett stort behov av duktiga djurskötare. Du lär känna och sköta lantbruksdjuren med hänsyn till deras grundläggande behov och beteenden. Du får fördjupad kunskap om djur i allmänhet men fokus läggs på de livsmedelsproducerande djuren (kor, grisar och får). Stor vikt läggs vid djuretik, djurens naturliga beteende, djurmiljö, djurhälsa och en djurskötsel som främjar detta. Som lantarbetare får du kompetens att köra maskiner inom lantbruk och entreprenad. Du lär dig sköta och bruka jorden på ett för miljön hållbart sätt. Stor vikt läggs vid entreprenörskap. Utbildningen ger förarabevis för hjullastare och truck.
Yrkesutgången passar dig som vill jobba praktiskt och vill hålla flera dörrar öppna inför det framtida yrkesvalet.

Grundläggande högskolebehörighet

För att få grundläggande högskolebehörighet kan du Inom det individuella valet välja kurserna Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Vissa universitets- och högskoleutbildningar kräver att man även läst kursen Matematik 2a. Går du inriktning Lantbruk kan du läsa Matematik 2a som utökad kurs.

När du satsar på Naturbruksprogrammets inriktning Lantbruk satsar du på en bransch som är i behov av arbetskraft. Utbildningen ger dig viktiga kunskaper inom växtodling, djurhållning, teknik och maskiner. Kursen Entreprenörskap ingår i programmet.

Efter utbildningen har du en yrkesexamen med behörighet att påbörja din yrkesbana eller fortsätta studera på yrkeshögskola. Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet efter avslutade gymnasiestudier har du goda möjligheter att under din tid hos oss läsa kurser som ger dig behörighet till vidare studier. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare om du vill veta mer.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

APL
Egen dator

Inriktning Lantbruk är för dig som tycker om djur, natur odling och teknik. Du får en utbildning där kunskaper inom husdjur, odling och teknik kan leda dig till arbete som djurskötare alternativt maskinförare. Efterfrågan på arbetsmarknaden är stor.

Ämnen och poäng

• Individuellt val 200
  • Gymnasiearbete 100
Under utbildningen