Industritekniska programmet passar dig som vill jobba i en bransch som utvecklas snabbt. Här får du kunskaper för att möta industrins behov och efter avslutad utbildning är du väl rustad för att möta arbetslivet. Vi erbjuder industritekniska programmet både som skolförlagd utbildning och som lärlingsutbildning.
I utbildningen lär du dig att svarva, svetsa, designa egna produkter, programmera, läsa ritningar, montera, bygga och mycket annat. Läser du industritekniska programmet tillhör du Dragonskolans Teknikcenter och du spenderar din tid i moderna lokaler.
Inriktningen produkt- och maskinteknik och inriktningen svetsteknik kan läsas både som skolförlagd och som lärling. Inriktningen driftsäkerhet och underhåll erbjuds endast som lärlingsutbildning.
Du som går skolförlagd utbildning kommer under första terminen prova på allt och sedan väljer du den inriktning du är mest intresserad av. Vi strävar efter att tillgodose elevernas önskemål om inriktning på programmet.När det är fler sökande än organisationsplatser tillämpas meritvärdet från årskurs 9 som urvalsprincip. Från andra termninen fördjupar du dig mot ditt framtida yrkesmområde.
De olika verkstadskurserna läser du integrerat, vilket innebär att du arbetar precis som om du vore i en verkstad på ett teknikföretag. Vi har nära samarbete med branschen och erbjuder minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får lära dig mer och skapa viktiga kontakter för ditt framtida arbetsliv.
Om du går lärlingsutbildningen påbörjas redan vid skolstart samarbetet med att ett företag där du kommer att spendera minst hälften av utbildningstiden, i form av en gymnasial lärlingsanställning där du erhåller lön. Här Öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om upplägget för lärling och gymnasial lärlingsanställning.
På Dragonskolan har vi ett samarbete med Komatsu och varje år premierar stiftelsen några av våra elever, i fomr av stipendier för en studieresa till Japan. Stipendiaterna ges möjlighet att besöka Komatsus fabriker.
Inriktningar
Produkt- och maskinteknik har en fördjupning mot CNC-operatör. Du lär dig styra industriella utrustningar och verktyg, samt materialhantering och bearbetning. Maskinhanteringen är både manuell och datastyrd. Med CNC-tekniken lär du dig att programmera med hjälp av dator och köra styrda maskiner. Design är förstås en hörnsten, men även CAD och CNC. Utbildningen syftar till att utveckla ett helhetsperspektiv på hur design, funktion och tillverkning samverkar till ett gott resultat.
Svetsinriktningen förbereder dig väl för arbetslivet som svetsare. Många företag, både små och stora, är i behov av svetsare som kan sin sak. Du lär dig att hantera de olika svetsmetoderna och tillämpa dem. Här har du och dina kompisar stora möjligheter att påverka vad ni ska tillverka, så det är bara att låta idéerna flöda.
Som CNC-operatör får du kunskaper om hantering av verktyg och maskiner samt skärande bearbetning. Som underhållstekniker är du delaktig i konstruktion och byggnation av lyfthjälpmedel, anpassning av arbetsplatser och utrustningar. Du kan även arbeta med underhåll av robotar och lägesställare.
BEHÖRIGHET, BETYG OCH ANTAGNING
Gymnasieantagningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik.
Ämnen och poäng
Inriktning produkt- och maskinteknik
Poängplan skolförlagd start ht 25 Länk till annan webbplats.
Poängplan lärling start ht 25 Länk till annan webbplats.
Poängplan skolförlagd start ht 23 och ht 24 , 72.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Inriktning svetsteknik
Poängplan skolförlagd start ht 25 Länk till annan webbplats.
Poängplan lärling start ht 25 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Poängplan skolförlagd start ht 23 och ht 24 , 72.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Inriktning driftsäkerhet och underhåll
Poängplan lärling start ht 25 Länk till annan webbplats.