Kontakta Dragonskolan

Besöksadress: Skolgatan 31A

Bild för 'Industritekniska programmet'

Industritekniska programmet

För dig som vill vara attraktiv på arbetsmarknaden
2 Inriktningar:
  • Produkt- och maskinteknik
  • Svetsteknik

Om du vill jobba i en bransch som utvecklas snabbt och ställer allt högre kunskapskrav, är det här ditt program. På Industritekniska programmet får du kunskaper för att möta industrins behov idag och i framtiden.

Du kommer att studera vid Dragonskolans Teknikcenter och vistas i toppmoderna lokaler och uppehållsytor. Du har även möjlighet att söka stipendium ur "Komatsu Forest-stiftelsen" som årligen årligen delar ut  stipendier till elever i årskurs 2 för studieresa till Japan där eleverna besöker Komatsus fabriker.

Vi har ett gott samarbete med branschen och kan erbjuda minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får lära dig mer och skapa viktiga nätverk.

Programmet erbjuder två inriktningar; en mot produkt- och maskinteknik och en mot svetsteknik. Du väljer inriktning efter första terminen då du fått "prova-på-allt". Du svarvar, svetsar, designar egna produkter, programmerar, läser ritningar, monterar, servar och bygger. Du läser de olika verkstadskurserna integrerat och arbetar precis som om du vore i en verkstad på ett teknikföretag. På så sätt blir du väl förberedd för att möta verkligheten utanför skolan. Från andra terminen fördjupar du dig mot ditt framtida yrkesområde.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

APL
Diplom
Egen dator

Produkt- och maskinteknik har en fördjupning mot CNC-operatör. Du lär dig styra industriella utrustningar och verktyg, samt materialhantering och bearbetning. Maskinhanteringen är både manuell och datastyrd. Med CNC-tekniken lär du dig att programmera med hjälp av dator och köra styrda maskiner. Design är förstås en hörnsten, men även CAD och CNC. Utbildningen syftar till att utveckla ett helhetsperspektiv på hur design, funktion och tillverkning samverkar till ett gott resultat.

Svetsinriktningen förbereder dig väl för arbetslivet som svetsare. Många företag, både små och stora, är i behov av svetsare som kan sin sak. Du lär dig att hantera de olika svetsmetoderna och tillämpa dem. Här har du och dina kompisar stora möjligheter att påverka vad ni ska tillverka, så det är bara att låta idéerna flöda.

Ämnen och poäng

• Engelska 5 100
  • Historia 1a:1 50
  • Idrott och hälsa 1 100