Kontakta Dragonskolan

Besöksadress: Dragongatan 1, Umeå

Bild för 'Hantverksprogrammet'

Hantverksprogrammet

En kreativ och professionell utbildning
2 Inriktningar:
  • Frisör
  • Stylist, makeup, spa

Brinner du för ditt intresse och vill lära dig ett hantverksyrke från grunden har du möjlighet att göra det på Hantverksprogrammet på Dragonskolan.

Här får du en kreativ och professionell utbildning med bredd oavsett vilken inriktning du väljer. Du lär dig ett hantverk som kräver både praktiskt handlag och teoretisk kunskap. I utbildningen använder vi oss även av digitala tekniker och som hjälpmedel har du en egen dator.

Våra lärare har en bred kompetens med många års erfarenhet av såväl yrkesliv som av läraryrket. Vi har även ett gott samarbete med olika branschföreträdare. Minst 15 veckor av din utbildning är har du arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom din inriktningsbransch.

Dragonskolans hantverkselever är ofta ute och arbetar med olika uppdrag och event, i såväl vardag som glamour. Ett av de största samarbetena mellan våra inriktningar är våra modevisningar. Då samarbetar elever över ämnesgränserna för att kunna presentera allt de lärt sig under sin utbildning, inför en allmän publik. Du har även möjlighet att driva ett UF-företag i årskurs 2 och/eller 3.

Efter utbildningen är det möjligt att påbörja en yrkesbana eller fortsätta studera på universitet/högskola.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

APL
Diplom
Egen dator

Inriktningar

Du får lära dig att se helheten genom att utbilda dig i trendklippningar, trendtekniker inom färg, uppsättningar, styling och mycket mer. Vi bedriver en av Sveriges största frisörutbildningar och alla våra frisörlärare har minst gesällbrev samt är behöriga frisörlärare.

Du lär dig om personlig stil och att styla utifrån en uppdragsgivares önskemål med hjälp av make-up, kläder och accessoarer med mera. I utbildningen får du fotografera, redigera och designa för att bygga upp en digital portfolio.  Du får lära dig att utföra olika kropps- och hudvårdsbehandlingar.

Utbildningen ger kunskaper i makeup, skönhet, spa och hälsa.

Ämnen och poäng

• Engelska 5 100
  • Historia 1a:1 50
  • Idrott och hälsa 1 100
  • Matematik 1a 100
  • Naturkunskap 1a:1 50
  • Religionskunskap 1 50
  • Samhällskunskap 1a:1 50
  • Svenska 1 100
  • Entreprenörsskap 100
  • Hantverk - introduktion 200
  • Tradition och utveckling 100
  • Frisör eller Stylist, makeup och spa 500
  • Programfördjupning 700
  • Individuellt val 200
  • Gymnasiearbete 100

Under utbildningen
  • Arbetsplatsförlagd praktik (APL)
  • Modevisningar
  • Uppdrag och samarbete med näringlivet
Efter studenten
  • Lärling på frisörsalong
  • Gesällbrev efter 3000 timmar på salong som lärling
  • Diplomerad makeupartist och/eller spa-terapeut
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

Efter högskolestudier
  • Yrkeslärare
  • Egen företagare

Anna Sundelin

mejllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Erica Lidgren

studie- och yrkesvägledare

mejllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hantverksprogrammets båda inriktningar Frisör och Stylist, makeup och spa driver tillsammans Salong Victoria vid Entré Väst (mot Nolia). Här kan du boka tid hos våra elever för klippning, färgning, massage, manikyr etc.

Boka tid hos frisöreleverna genom att klicka här
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Boka tid hos stylist-, makeup-, spa-eleverna genom att klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
eller ring 090-16 25 25. Välkommen!
Klicka här för aktuell prislista

Senast uppdaterad: 15 september 2017
Publicerad: 1 juni 2017