Kontakta Dragonskolan

Besöksadress: Skolgatan 31A

Bild för 'Bygg- och anläggningsprogrammet'

Bygg- och anläggningsprogrammet

För dig som vill bygga och underhålla hus och anläggningar
3 Inriktningar:
  • Husbyggnad
  • Mark- och anläggning
  • Måleri

Bygg- och anläggningsprogrammet på Dragonskolan vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar.

Du får lära dig att arbeta med byggnation och anläggning och får kunskap om hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt samtidigt som du får kunskaper om branschens olika yrken och arbetsprocesser.

Byggbranschen erbjuder en rad intressanta yrken och inom den här utbildningen lägger du grunden till en karriär inom bygg och anläggning. Under första året får du prova på en rad olika yrkesområden.

Inför årskurs 2 väljer du sedan inom vilket yrke du vill fortsätta. I årskurs 2 och 3 får du också arbeta ute på olika företag inom ”ditt” yrke. Du får arbeta på både stora och små företag. Då har du chansen att visa upp dig för olika arbetsgivare och skaffa dig bra referenser. Dragonskolan har samarbete med många olika företag i byggbranschen.

På Bygg- och anläggningsprogrammet får du grunderna i det yrke du valt. Efter utbildningen kan du söka arbete direkt. Du har redan bra kontakter då du i åk 2 och 3 fått arbeta ute på olika företag. Du är även behörig att söka till utbildningar inom yrkeshögskolan.

Du har även möjligheten att välja till grundläggande högskolebehörighet. Du har dessutom möjlighet att bredda dig ytterligare genom att kombinera yrkesutbildningen med att läsa särskild behörighet. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för mer information.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

APL
Diplom
Egen dator

Inriktningar

Husbyggnad ger kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler samt även broar och andra anläggningskonstruktioner.

Mark och anläggning ger kunskaper i markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar.

Måleri ger kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av tapeter och väv samt kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden.

Ämnen och poäng

• Engelska 5 100
  • Historia 1a:1 50
  • Idrott och hälsa 1 100