Bygg- och anläggningsprogrammet på Dragonskolan vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, måla, underhålla och göra ombyggnationer av hus och fastigheter.
I utbildningen får lära dig att arbeta med byggnation och du får kunskap om hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt. Du får även kunskap om branschens olika yrken och arbetsprocesser.
Byggbranschen erbjuder en rad intressanta yrken och inom den här utbildningen lägger du grunden till en karriär inom branschen. Under första året får du prova på en rad olika yrkesområden.
Under första terminen i årskurs 1 väljer du vilken inriktning (husbyggnad eller måleri) du vill läsa. Vi strävar efter att tillgodose elevernas önskemål om programinriktning. När det är fler sökande än organisationsplatser tillämpas meritvärdet från årskurs 9 som urvalsprincip.
I årskurs 2 och 3 får du arbeta ute på olika företag med koppling till den yrkesinriktning du läser. Du får arbeta på både stora och små företag. Då har du chansen att visa upp dig för arbetsgivare och skaffa dig bra referenser.
Inriktningar
Husbyggnad ger kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler, samt broar och andra anläggningskonstruktioner.
Måleri ger kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av tapeter och väv, samt kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden.
På bygg- och anläggningsprogrammet har du möjlighet att välja till grundläggande högskolebehörighet, vilket innebär att du efter avslutade studier är behörig att söka till utbildningar inom yrkeshögskolan. Det finns möjlighet att bredda ytterligare genom att kombinera yrkesutbildningen med att läsa särskild behörighet. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för mer information.
BEHÖRIGHET, BETYG OCH ANTAGNING
Gymnasieantagningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik.
Ämnen och poäng
Poängplan inriktning husbyggnad start ht 25 Länk till annan webbplats.
Poängplan inriktning måleri start ht 25 Länk till annan webbplats.
Poängplan inriktning inriktning husbyggnad start ht 23 och ht 24 , 66.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Poängplan inriktning måleri start ht 23 och ht 24 , 64 kB, öppnas i nytt fönster.