Kontakta Dragonskolan

Besöksadress: Dragongatan 1, Umeå

Bild för 'Barn- och fritidsprogrammet'

Barn- och fritidsprogrammet

För dig som vill arbeta med människor
3 Inriktningar:
  • Fritid och hälsa
  • Pedagogiskt arbete
  • Socialt arbete

På Dragonskolans Barn- och fritidsprogram får du lära dig om människor i olika åldrar och med olika förutsättningar. Utbildningen skapar en grund för dig som vill arbeta inom pedagogiska verksamheter som förskola, fritidshem och skola eller inom den sociala sektorn i arbete med personer med funktionsnedsättningar.

Under dina tre år på Barn- och fritidsprogrammet varvas teori och praktik. Du har även möjlighet att studera kurser som ger grundläggande behörighet för universitet och högskola. I utbildningen ingår 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande (APL).

På programmet får du kunskaper om människors lärande och växande, samarbete och kommunikation. Du tränar dig i att möta andra människor och utvecklar din förmåga att vara lyhörd för deras behov. Du får fundera över hur människor lever tillsammans och vilka möjligheter de har att utvecklas. Du lär dig om hälsa och arbetsmiljö. Vi lägger stor vikt vid etik, demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

Oavsett vilken inriktning du läser har du flera möjligheter efter gymnasiet. Du kan välja att läsa till grundläggande högskolebehörighet inom ditt individuella val. Vill du jobba direkt efter gymnasiet kan du till exempel söka arbete som barnskötare, elevassistent, personlig assistent eller boendestödjare.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

APL
Diplom
Egen dator

Inriktningar

Inriktningen Fritid och hälsa är utbildningen för dig som är intresserad av hälsa, friskvård och ledarskap. Du vill arbeta med människors livskvalitet med fokus på det fysiska och psykiska välbefinnandet.

Utbildningen ger dig goda kunskaper inom träning, friskvård, kost och ledarskap. Programmet ger dig god insikt i näringslära, träningslära och pedagogiskt ledarskap. I utbildningen ingår 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande vilket ger dig praktisk erfarenhet och möjlighet att träna ditt ledarskap.

Inriktningen Pedagogiskt arbete är utbildningen för dig som är intresserad av hur människor utvecklas och lär sig. Du vill arbeta med att väcka och utveckla barn och ungas lust och nyfikenhet.

Du lär dig om människans utveckling och lärande utifrån individuella behov och förutsättningar.  Du får kunskaper om pedagogik, sociologi och psykologi. I utbildningen ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande vilket gör att du får goda möjligheter att träna ditt ledarskap och möta olika verksamhetsområden. Under utbildningen söker och uppmuntrar vi till internationellt samarbete genom exempelvis praktik på barnhem, förskolor i andra delar av världen.

Inriktningen Socialt arbete är utbildningen för dig som är intresserad av bevakning och säkerhet eller personlig assistans.

Utbildningen ger dig kunskaper om bevakning- och larmsystem, om juridik och rätten i samhället. Du lär dig att möta människor, och arbeta för en säker och trygg tillvaro. Väljer du ett annat kurspaket inom inriktningen får du lära dig om människors utveckling utifrån individuella förutsättningar, om vård och omsorg samt olika arbetssätt och metoder för att hjälpa och stötta människor i behov av extra stöd.

Skolan har ett nära samarbete med näringslivet och eleverna i åk 2 och 3 som läser inriktningen väktare anlitas av Securitas och G4S.

Ämnen och poäng

• Individuellt val 200
  • Gymnasiearbete 100
Under utbildningen