Kontakta Maja Beskowskolan 7-9

Maja Beskowskolan 7-9

Besöksadress: Fridhemsvägen 2

Om högstadiet

Kunskapstorg på högstadiet, illustration: White arkitekter

När Umeå kommun öppnar upp Maja Beskowskolan med högstadium hösten 2019 ska skolan vibrera av liv och lärande. Här ska elever känna trygghet och få ro att utvecklas i sin egen takt. Här ska alla få en utbildning av hög kvalitet som har nyfikenhet och kunskap i fokus och möjligheter till nära samarbete med gymnasiet, universitet, näringsliv och föreningsliv. Lärdomar som gör våra elever väl förberedda för framtiden.

Maja Beskowskolan är totalrenoverad för att erbjuda moderna, ljusa och klimatsmarta lokaler. Arkitekturen är utformad med eleverna i fokus.

Trygga gränser

Trygga gränser har varit viktigt i visionen om ett högstadium och gymnasium i samma byggnader. Högstadiet har en egen utemiljö och egen ingång, på samma sätt som gymnasiet. Aktivitetsytor på den egna skolgården och aulatorget för högstadieelever ska utformas i samverkan med elevrådet när skolan startar.

Närhet till många vuxna

Eleverna har sitt skåp i det egna hemvistet, det ska kännas som "den lilla skolan i den stora skolan”. Hemvisterna består av flexibla lärmiljöer och möblemang för studier i klassrum, grupprum, öppna studieytor och närhet till sina lärares arbetslag, elevhälsoteam och rektors arbetsrum. Skolan ska präglas av omtanke om varandra. Det ger goda förutsättningar för byggandet av professionella relationer och för att kunna stödja våra elever, både personligt och studiemässigt.

Olika miljöer för olika behov

Elever lär olika och skolan erbjuder olika miljöer för olika behov. Alla gemensamma ytor signalerar studier och överallt finns platser där elever kan samlas för studier och umgänge. Breda korridorer, många glaspartier och ljusa ytor ses som positivt för lärande. Inga dolda eller gömda platser. Bibliotek, skolrestaurang med foodcourt och det nya torget med huvudentrén i trä blir ett självklart blickfång som ska pulsera av liv, studier och samvaro.

Funktionell träning som gynnar alla idrotter

Eleverna kommer att erbjudas funktionell träning i anslutning till skoldagen en till två gånger i veckan. Det är träning som gynnar alla idrotter och fokuserar på att förbereda kroppen för hård träning i framtiden men också arbeta med kroppskontroll och rörelse. Samarbete sker med Elitidrottsgymnasiet.

Maja Beskowskolan är en kommunal högstadieskola där vi tar hand om varandra. Vi jobbar alltid för att eleverna ska få likvärdiga förutsättningar att nå sina mål. Vi gör varandra bättre.

Välkommen till Maja Beskowskolan!

Aulatorget. Klicka på bilden för större vy. Illustration: White arkitekter

Stort skolbibliotek, klicka på bilden för större vy. Illustration: White arkitekter

Maja Beskowskolan ligger drygt en kilometer öster om centrala Umeå. Från centrala Umeå till Maja Beskowskolan är det ca 5 minuters cykeltur. Det tar ca 15 minuter att promenera samma sträcka.

Närmaste hållplatserna är Fabriksgatan med lokalbussarnas linje 1, 5, 8 och 9 samt Gammlia och Fridhemsvägen med linje 2 och 7. För tidtabeller se: tabussen.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Maja Beskowsskolan är uppdelad i Hus 1-12. Högstadiet håller till i hus 1, 2, 3 och 6. Bibliotek, information och cafeteria finns i anslutning till skolans huvudentré. Maja Beskowhallen (idrottshallen) ligger närmast Fridhemsvägen, aulan ligger i Hus 2 det vill säga längst upp mot Hamrinsberget (gå in via huvudentrén och passera biblioteket), skolrestaurangen ligger i Hus 11 mot Blå vägen (väg 531). Gymnasiet håller till i Hus 4, 5, 7, 8 och 10.

Alla klassrum har ett nummer som är uppbyggt på följande sätt:
hus + korridor + rumsnummer. Till exempel ligger klassrum 1212 i hus 1, på våning 2 och rum nr 12.

Senast uppdaterad: 18 januari 2019
Publicerad: 15 november 2018
Sidan publicerad av: Gabrielle Hultdin

Fridhemsvägen 2